PowerPort

een poortcatheter

Omdat er nogal dikwijls geprikt moet worden voor bloedafnames en toediening van medicatie, wordt een poortcatheter geplaatst. Dit is een "doosje" met bovenin een bol siliconen. Als afbakening staan er drie pootjes rond. Deze zijn onder de huid te voelen en geven aan waar de siliconen zich bevinden. Zo is de aanprikplaats gemakkelijk terug te vinden. Na verwijdering van de naald sluit de siliconen vanzelf. Aan de onderkant van de PowerPort vertrekt een darmpje dat in een groot bloedvat hangt.

Het is beter dat medicatie rechtstreeks in een groot bloedvat terechtkomt; dat is er beter tegen bestand dan kleine aders in de armen. Ook de kans op infecties en de pijn is veel kleiner dan wanneer er telkens opnieuw perifeer moet geprikt worden.

Voor elke toediening wordt eerst een beetje bloed opgezogen. Zo wordt bevestigd dat de catheter vrij is. De catheter wordt na elk gebruik ook gespoeld met Heparine, om te vermijden dat er bloedstolsel in zou gevormd worden waardoor de tube verstopt kan geraken. De Heparine blijft als vulling in de catheter zitten tot het volgende gebruik.

Isabel | Woensdag 02 Juni 2010 - 09:30 am